| Mailing lista | English |

 

Stalna konferencija gradova i opština - savez gradova i opština Srbije

Dunav osiguranje
Grad Niš
Ninet - internet provajder
Grad Pirot
Gradska opština Medijana - Niš
Gradska opština Pantelej - Niš
Gradska opština Palilula - Niš
Gradsk opština Crveni Krst - Niš
Ministarstvo omladine i sporta
Zelena mreža Vojvodine
Francuski kulturni centar - Niš
Grad Vranje
Grad Inđija
Grad Paraćin
Gradska opština Zvezdara
Grad SomborNaslov > Projekti > Dobra vlada > Nagrada EP 2013 > Ceremonija dodele nagrada

CEREMONIJA DODELE NAGRADA 2013

Evropski pokret dodelio je nagrade za najtransparentnije lokalne administracije u 2013.godini. Opština Inđija je dobitnik nagrade za najtransparentniju lokalnu administraciju Srbije, drugi u Srbiji je prošlogodišnji pobednik za jugoistočnu Srbiju, Grad Vranje a Grad Sombor je zauzeo treće mesto. Beogradska gradska opština Zvezdara je zauzela četvrto mesto a opština Paraćin je peta u Srbiji. Nagrada za najbolju praksu u partnerstvu izmedju lokalne administracije i civilnog društva, ove godine neće biti uručena jer nisu ispunjeni kriterijumi za dodelu iste.Cilj ovog takmičenja jeste da se primeni 12 principa povelje Saveta Evrope Dobra Vlada sa akcentom na četvrtom principu Otvorenost i transparentnost u svrhu opšte dobrobiti građana i modernizacije Republike Srbije.

Transparentan rad lokalne samouprave, otvorenost prema građanstvu i saradnja sa civilnim sektorom, to je jedan od segmenata značenja EU za građane.

“Od izuzetnog je značaja stvaranje “zdrave konkurencije” među opštinama jer to u krajnjoj meri dovodi do poboljšanja rada lokalnih administracija. U ovom trenutku nas izdvaja upotreba “Sistema 48” koji omogućava stvaranje transparentnog odnosa između lokalne samouprave, građana i privrede. Naši građani su to prepoznali i u proteklih 10 godina imali smo preko 50.000 prijava na “Sistemu 48”, a više od 90 odsto tih zahteva je rešeno što govori o uspešnosti primene ovakvog sistema rada” – istakao je predsednik opštine Inđija gospodin Petar Filipović.

”Uvodeći info pultove, uslužne centre sve na jednom mestu, linkove za prijavu korupcije i sisteme za brzi odgovor, donošenje odluka u skladu sa pravilima procedure i propisima. Informacije o odlukama, sprovođenju politika i rezultati se stavljaju na raspolaganje javnosti tako da joj se omogućava da delotvorno prati i doprinosi radu lokalnih vlasti. Sjajno je kada dobijete potvrdu za ono što radite jer vas to tera da budete još bolji “ istakao je Gradonačelnik Vranja, gospodin Zoran Antić.

Gradonačelnik Niša gospodin Zoran Perišić je dobitnicima nagrada Evropskog pokreta, uručio zlatnik sa likom Cara Konstantina a povodom 17 vekova od Milanskog edikta i pozvao ih da budu gosti na manifestacijama kojim se obeležava ovaj jubilej. Istakavši da je siguran da će sledeće godine biti mnogo jača konkurencija ali da to i jeste cilj ove nagrade, kao i da čvrsto veruje da će nagrada za saradnju sa civilnim sektorom sledeće godine biti dodeljena.

Ovom prilikom se zahvaljujem Evropskom pokretu pre svega na setu informacija i preporuka, kao i potpuno inovativnom pristupu u radu. Ono što ćemo mi uraditi je da ih potpuno primenimo jer naši sugrađani Somborci to zaslužuju » rekao je gradonačelnik Sombora Nemanja Delić.

“Ovo je pravi način da još vise unapredimo rad naše Zvezdare, mi smo učinili puno za naše sugrađane ali uvek može i vise i bolje i mi ćemo to dokazati sledeće godine, a počinjemo već sutra” rekao je Zoran Vuletić zamenik predsednika Opštine Zvezdara.

“Srećni smo i zadovoljni što radimo na unapređenju naših lokalnih administracija sa Evropskim pokretom jer ćemo tako svi zajedno učiniti vise za sve naše građane” istakao je zamenik predsednika Opštine Paraćin, gospodin Jugoslav Lukić.

Svrha nagrade je da podstakne inovaciju i dobro upravljanje i stimuliše aktivnost kojom bi građani razvili svest o tome da imaju pravo na dobru upravu ali i da lokalne vlasti sagledaju svoje jake i slabe strane. Samo lokalne administracije koje uspeju da svoj rad sagledaju očima građana, mogu biti uspešne. Ovo je pravi primer kako se ispunjavaju evropski standardi o kojima neki samo pričaju. Da se sve može kada se hoće ovoga puta su potvrdile lokalne administracije severa i juga Srbije, što dokazuje da nije bitno gde se nalazite ako znate šta želite. Moram da izrazim veliko zadovoljstvo zbog atmosfere u kojoj danas razgovaramo o partnerstvu, razmenjujemo iskustva i partnerski iznalazimo rešenje za boljitak Srbije. Partnerstvo je uslov svih uslova i samo zajedničkim naporima, možemo promeniti stvari na bolje. Ono što je za svaku afirmaciju jeste činjenica da su lokalne administracije i međusobno sarađivale, zato danas ovde imamo atmosferu prijateljstva i ja dopuštam sebi da se svima obratim sa dragi prijatelji, iskrene čestitke na ostvarenim rezultatima! Raduje me činjenica da se standardi u Srbiji primenjuju i da sledeće godine imamo bar polovinu administracija u Srbiji koje će po uzoru na vas uvesti standarde u interesu i sebe i građana i čitave Srbije. Velika zahvalnost SKGO-u u kome imamo proverenog i stalnog partnera, velika zahvalnost i našem Gradonačelniku Niša jer je sjajan domaćin i svojim pristupom pokazuje da ćemo sledeće godine imati mnogo jaču konkurenciju za obe nagrade.”, rekla je Mila Vujić, predsednica Evropskog pokreta.

  

Josifa Pančića Br. 22, 18000 Niš, Srbija, Tel: +381 18 512-300, Fax: +381 18 512-301, E-mail: info@evropskipokret.org
2016 Evropski pokret